125 tysięcy sprzedanych egzemplarzy książki „Pierwsza dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł”

Podziel się:

Od premiery książki Jolanty Kwaśniewskiej (wywiadu-rzeki przeprowadzonego przez Emilię Padoł) nie minęły trzy miesiące, a jeszcze przed końcem roku 2024 „Pierwsza dama” przekroczyła próg 125 tys. sprzedanych egzemplarzy, jak wynika z danych Grupy Wydawniczej Foksal. 

„Pierwsza dama” ukazała się nakładem Wydawnictwa W.A.B. 23 października 2024 roku i już w przedsprzedaży osiągnęła rewelacyjne wyniki, zdobywając popularność wśród mediów oraz czytelniczek i czytelników w całej Polsce. Według danych Wydawnictwa W.A.B. w Święta Bożego Narodzenia wynik sprzedażowy książki osiągnął imponujący poziom 125 tysięcy. 

Pragnę podziękować wszystkim, którzy sięgnęli po „Pierwszą damę” i zechcieli lepiej poznać historię mojego życia spisaną z pomocą niezastąpionej Emilii Padoł. Cieszę się, że nasza książka trafiła do serc czytelniczek i czytelników w całej Polsce oraz znalazła swoje miejsce na półkach tak wielu domów. Pozostaję wzruszona i wdzięczna – komentuje ten sukces Jolanta Kwaśniewska

Książka prowadzi za kulisy zdarzeń na najwyższym państwowym i zagranicznym szczeblu, pokazuje blaski, ale i cienie roli aktywnej pierwszej damy. Jolanta Kwaśniewska przed trzema dekadami stworzyła w Polsce urząd pierwszej damy i to ona do dzisiaj wygrywa we wszelkich sondażach oceniających działalność żon prezydentów. Po raz pierwszy zdecydowała się na tak szczerą rozmowę – w wywiadzie-rzece z Emilią Padoł opowiada o dzieciństwie i studiach w Trójmieście, trudnych początkach w Warszawie, wyczekiwanym macierzyństwie, zakładaniu własnej firmy, brutalnej kampanii prezydenckiej w latach 90. i przeprowadzce do Pałacu Prezydenckiego. 

Wiele osób od lat czekało na historię Jolanty Kwaśniewskiej i – jak widać – przyjęło ją z entuzjazmem i ciekawością. Co mogę powiedzieć: jako autorka po prostu cieszę się, że książka jest tak chętnie czytana. Dostajemy wiele wiadomości od czytelników, a ich reakcje, przemyślenia, ogromnie nas cieszą. Mam wielką satysfakcję, że miałam w tym swój udział, a ten ważny, brakujący rozdział polskiej kobiecej historii wreszcie został opowiedziany. Nasza książka jest też niewątpliwie opowieścią z przesłaniem i to wspaniałe, że ten przekaz poczuło tak szerokie grono odbiorców – mówi Emilia Padoł, autorka wywiadu-rzeki z Jolantą Kwaśniewską. – Praca nad „Pierwszą damą” to z pewnością jedna z wyjątkowych przygód w moim zawodowym życiu. Od początku, od pierwszej lektury tekstu nie miałam najmniejszych wątpliwości: ta historia porwie rzesze czytelników, wzruszy, rozbawi, przypomni o pewnych, od kilku lat zepchniętych w niebyt, standardach. To wspaniałe, że książka dla tak wielu osób okazała się po prostu ważna – dodaje Maria Tengowska, wydawczyni tytułu. 

Ogromnie się cieszę, że książka biograficzna Pani Prezydentowej trafiła do rąk tak wielu czytelniczek i czytelników. Nie jestem też bardzo zaskoczona takim fantastycznym odzewem – ta biografia łączy w sobie to, co najważniejsze w polskiej historii ostatnich lat oraz kulisy wielkiej polityki z tym, co osobiste i bardzo poruszające – mówi o sukcesie książki Anna Dziewit-Meller, redaktorka naczelna i dyrektorka wydawnicza W.A.B

Książka dostępna jest również w formacie e-book w aplikacji Empik Go oraz od 14 stycznia jako audiobook czytany przez Danutę Stenkę.

REKLAMA:
REKLAMA:
REKLAMA:
Źródło: rynek-ksiazki.pl
#wiadomości #Empik #nowości wydawnicze #książka #finanse #Pierwsza dama #Emilia Padoł #Grupa Wydawnicza Foksal #Jolanta Kwaśniewska #Wydawnictwo W.A.B #Anna Dziewit-Meller #Maria Tengowska #Danuta Steńka #ebook

Więcej tematów: